Trerom BV

Builty OPtions!!! TMP!

Kom ik in aanmerking voor subsidie?

Je komt dus in aanmerking voor de ISDE subsidie als je minimaal twee maatregelen nemen om je huis te isoleren. Maar je mag ook gebruik maken van de subsidie als je één isolatiemaatregel combineert met een duurzaam verwarmingssysteem zoals een warmtepomp of zonnepanelen. Bekijk alle voorwaarden van de ISDE subsidie op de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

1. Korting btw-tarief

Korting btw-tarief (van 21% naar 9%)

Is je woning ouder dan twee jaar? Dan kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% als je jouw spouwmuur laat isoleren. Het verlaagde btw-tarief is enkel van toepassing op de arbeidskosten voor de plaatsing van het isolatiemateriaal. Het is niet van toepassing op de aankoop van het isolatiemateriaal zelf of op werken die met het isoleren gecombineerd worden (bv. sloopwerken).

Hoe kan ik genieten van het verlaagd btw-tarief?

Om het verlaagd btw-tarief van 9% te krijgen, moet je jouw spouwmuur laten isoleren door een erkend vakman. Dat is trouwens ook de beste keuze. Een isolatiespecialist kan je informeren over de mogelijkheden en beste isolatie oplossing voor jouw situatie. Bovendien zorgt hij voor een correcte uitvoering van de werken zodat jij zeker bent van een kwalitatief resultaat.

TIP: vraag offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk prijzen, voorstellen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project.

2. Energiebespaarlening

Het Nationaal Warmtefonds biedt voor de investering in spouwmuurisolatie ook een goedkope lening aan, de zogenaamde Energiebespaarlening. Zowel particulieren als Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen er aanspraak op maken.

Energiebespaarlening voor particulieren

Dankzij de Energiebespaarlening kan je als woningeigenaar tot max. € 25.000 lenen voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen zoals spouwmuurisolatie. Wil je jouw woning tot een (bijna) Nul op de Meter woning renoveren (Zeer Energiezuinig Pakket +/Nul op de Meter)? Dan kan je max. € 65.000 lenen.

Het gaat hierbij om een maandannuïteitenlening waarvan de looptijd 7 tot 20 jaar bedraagt (afhankelijk van de looptijd). Je hoeft voor deze lening geen afsluitkosten te betalen en de rentevoet blijft onveranderd tijdens de looptijd van de lening.

Energiebespaarlening voor Verenigingen van Eigenaren

De VvE Energiebespaarlening is enkel bedoeld voor Verenigingen van Eigenaren. Deze lening kan interessant zijn voor eigenaars van appartementencomplexen die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren door bijvoorbeeld spouwmuurisolatie te plaatsen.

Je moet minimaal € 25.000 lenen en het maximale te lenen bedrag is € 10.000.000 (maximaal € 65.000 per appartementsrecht). De looptijd van de lening ligt tussen 10 en 30 jaar. De rentevoet wordt vastgelegd bij het binnenkomen van de aanvraag van de lening en is onveranderlijk tijdens de looptijd van de lening.

Hoe kan ik de Energiebespaarlening aanvragen?

Je vraagt de Energiebespaarlening aan vóór de start van de werken. Bij die aanvraag moet je wel al een offerte en verklaring van een aannemer kunnen voorleggen. De aannemer moet de ‘Verklaring Aannemer / Installateur’ invullen om te bewijzen dat de isolatiewerken zullen voldoen aan de voorwaarden.

Samenwerken met een vakman is niet alleen verplicht om de Energiebespaarlening te krijgen, het is ook aangeraden. Een vakman kan je adviseren over de meest geschikte isolatie oplossing voor jouw spouwmuur en zorgt voor een correcte plaatsing. Hij bezorgt je ook een aangepaste offerte én de nodige documenten voor de aanvraag.

3. ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie voor isolatie

Voor isolatiewerken kan je ook aanspraak maken op de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Je kan deze ISDE voor isolatie enkel aanvragen als particulier en als je investeert in dakisolatie, vloer- en/of bodem-, glas-, gevel- of spouwmuurisolatie.

Hoeveel bedraagt de spouwmuurisolatie subsidie?

Voor spouwmuurisolatie geplaatst na 1 januari 2022 bedraagt het subsidiebedrag 8 euro per m². Voor spouwmuurisolatie geplaatst vóór 2022 bedraagt het subsidiebedrag 5 euro per m². Je moet ook minimaal 10 m² en maximaal 170 m² aan spouwmuur isoleren. De minimale Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet daarbij 1,1 m² K/W zijn.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

  • Aantal maatregelen: als je 1 isolatiemaatregel uitvoert, moet je achteraf nog minstens 1 andere energiebesparende maatregel uitvoeren. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn, maar ook het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler of de aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.
  • Uitvoerder van de werken: je moet de spouw laten isoleren door een vakman. Samenwerken met een isolatiespecialist is hoe dan ook de beste keuze. Een vakman kan je informeren over de beste isolatie-oplossing voor jouw project en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Zo ben je zeker van een optimaal resultaat. 
  • Eigendom: je bent eigenaar van de woning waarin de spouwmuurisolatie geplaatst wordt en de woning dient als je hoofdverblijfplaats.

4. SEEH: Subsidie energiebesparing eigen huis (enkel voor VvE’s)

Er zijn 5 voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Je moet minstens 2 energiebesparende maatregelen combineren, bv. spouwmuur- en dakisolatie.
  • De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend aannemer.
  • De Rd-waarde van de spouwisolatie moet 1,1 m²K/W of meer bedragen.
  • Er is ook nog een minimale oppervlakte die moet geïsoleerd worden. Voor spouwmuurisolatie is dat min. 13 m² voor een etagewoning.

BELANGRIJK: net als bij de ISDE kan je vanaf 2023 ook de SEEH aanvragen voor 1 energiebesparende maatregel in plaats van minstens 2.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

spouwmuur2

spouwmuur3

spouwmuur4